Preskočite na glavni sadržaj
  • Početna
  • Sudjelovanje predstavnika Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske na međunarodnoj konferenciji „Korištenje tehnologija i izborni integritet“ 23.-24. siječnja 2023. u New Delhiju u Indiji

Sudjelovanje predstavnika Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske na međunarodnoj konferenciji „Korištenje tehnologija i izborni integritet“ 23.-24. siječnja 2023. u New Delhiju u Indiji


Damir Kontrec, potpredsjednik Državnog izbornog povjerenstvo Republike Hrvatske  i Lada Jellačić, zamjenice tajnice Povjerenstva sudjelovali su na međunarodnoj konferenciji „Korištenje tehnologija i izborni integritet“ koja se u organizaciji Indijskog izbornog povjerenstva u okviru Kohorte za integritet izbora Samita za demokraciju, održala 23.-24. siječnja 2023. u New Delhiju u Indiji.

Konferencija je bila podijeljena u tri cjeline: Tehnologija za tijela za provedbu izbora, Tehnološka rješenja za inkluzivne izbore te Tehnologija kao pokretač i izazovi digitalnog okruženja. Na njoj je sudjelovalo pedesetak stranih delegata, mahom članova izbornih tijela,  iz 17 zemalja i međunarodnih organizacija, te značajan broj  djelatnika nižih indijskih  izbornih povjerenstava kao i predstavnika diplomatskog kora. Sudionici su imali priliku razmijeniti iskustva o gorećim pitanjima korištenja informacijskih tehnologija prilikom provedbe izbora te prednostima i manama ubrzane digitalizacije procesa i društva u cjelini u kontekstu očuvanja integriteta izbora. D. Kontrec održao je zapaženo izlaganje o hrvatskom iskustvu korištenja informacijske tehnologije u provedbi izbora. 

Delegacija je 25. siječnja 2023. također sudjelovala na svečanoj akademiji Indijskog izbornog povjerenstva povodom Nacionalnog dana glasača na kojoj su počasne gošće bile predsjednica Indije Droupadi Murmu i ministar pravosuđa Shri Kiren Rijiju.