Preskočite na glavni sadržaj
  • Početna
  • Sudjelovanje članice Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske Ivane Belec na međunarodnoj online konferenciji u organizaciji IFES-a o nadzoru financiranja referenduma 24. studenoga 2021.

Sudjelovanje članice Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske Ivane Belec na međunarodnoj online konferenciji u organizaciji IFES-a o nadzoru financiranja referenduma 24. studenoga 2021.

Međunarodna organizacija IFES (International Foundation for Electoral Systems) organizirala je online konferenciju na temu " State oversight of campaigning in referendums: Experience, lessons learned, and a way forward“, koja je održana 24. studenoga 2021. Na konferenciji su predstavljeni međunarodni standardi vezani uz provedbu i financiranje referenduma, kao i iskustva pojedinih država sudionica konferencije u provedbi i nadzoru financiranja na nedavno održanim referendumima, primjerice u Makedoniji, Rumunjskoj i Ujedinjenom kraljevstvu. Bez obzira na vrstu pravnog poretka u pojedinoj državi, istaknuta je potreba za dopunama postojećeg zakonodavstva koje se odnosi na referendum, s obzirom da isto nije toliko detaljno propisano i razrađeno u praksi kao što je to slučaj sa zakonodavstvom koje se odnosi na izbore.
 
Članica Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske, Ivana Belec, sudjelovala je na konferenciji s izlaganjem na temu „Supervision of Financing of Referendum Activities - Croatian Experience“.
 
U izlaganju je ukratko predstavljen način provedbe referenduma u Republici Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na nadzor financiranja referendumskih aktivnosti, koji provodi Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske te obveze predstavnika organizacijskog odbora vezane uz financiranje referendumskih aktivnosti.