Preskočite na glavni sadržaj
  • Početna
  • Sudjelovanje na Drugoj međunarodnoj konferenciji na temu elektroničko glasovanje „E-VOTE-ID 2017“, Bregenz, 24. – 27. listopada 2017.

Sudjelovanje na Drugoj međunarodnoj konferenciji na temu elektroničko glasovanje „E-VOTE-ID 2017“, Bregenz, 24. – 27. listopada 2017.

Predstavnice Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske Janja Horvat Drobnjak, članica Povjerenstva, i Maja Koić, savjetnica predsjednika Povjerenstva za pravna pitanja, sudjelovale su na Drugoj međunarodnoj konferenciji na temu elektroničko glasovanje „E-VOTE-ID 2017“, u Bregenzu, Austrija, od 24. do 27. listopada 2017.
Konferenciju su organizirali Tehničko sveučilište u Tallinu, Tehničko sveučilište u Darmstadtu, E-Voting.CC GmbH, Sveučilište u Karlstadtu i Njemačko informatičko društvo (German Informatics Society).
Na konferenciji su predavači iz različitih zemalja (Austrije, Njemačke, Kanade, Španjolske, Estonije, Danske, Australije, Švicarske, Nizozemske, SAD-a, Brazila, Bosne i Hrecegovine) predstavili ukupno 29 predavanja na temu elektroničkog glasovanja.
Pojam elektroničkog glasovanja definira se u pravilu kao korištenje elektroničkih uređaja/sustava za glasovanje i/ili prebrojavanje glasova na izborima odnosno referendumu.
U izlaganjima su predstavljena osnovna načela, koja bi trebala biti zastupljena kod elektroničkog glasovanja, kao i načini, kojima se može osigurati sustav elektroničkog glasovanja od eventualnih zlouporaba odnosno omogućiti povjerenje birača u takav sustav. U pojedinim izlaganjima predstavljene su teorije o mogućim oblicima zlouporabe sustava elektroničkog glasovanja.
Istaknute su određene prednosti elektroničkog glasovanja u odnosu na glasovanje pomoću papirnatih glasačkih listića, ali i izazovi, koje donosi takva vrsta glasovanja, uz  napomenu da je primjena elektroničkog glasovanja isključiva volja pojedine zemlje te da uvelike ovisi o političkim odnosno društvenim zbivanjima u toj zemlji.
Sudjelovanje ne konferenciji pružilo je uvid u današnja svjetska tehnička dostignuća najistaknutijih stručnjaka iz ovog područja, kao i u izazove e-glasovanja, kao teme budućnosti.