Preskočite na glavni sadržaj
  • Početna
  • Sudjelovanje predstavnica Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske na radionici podgrupe Europske i euroazijske mreže za izborno pravo u organizaciji IFES-a 14. i 15. studenoga 2022. u Tirani u Albaniji

Sudjelovanje predstavnica Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske na radionici podgrupe Europske i euroazijske mreže za izborno pravo u organizaciji IFES-a 14. i 15. studenoga 2022. u Tirani u Albaniji

Predstavnice Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske, savjetnice predsjednika Povjerenstva za pravna pitanja Branka Ćorić i Maja Virić Parmać sudjelovale su na radionici regionalne podgrupe Europske i euroazijske mreže za izborno pravo u organizaciji IFES-a 14. i 15. studenoga 2022. u Tirani u Albaniji.

Prvog dana radionica je održana na temu „Use of Technology and Impact on EDR proceedings“ i „Digital Tools in the EDR proceedings“, dok je drugi dan održan okrugli stol „Discussion on Women and Access to Justice“. 

Na radionici su, osim predstavnica Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske, sudjelovali predstavnici izbornih povjerenstava Albanije, Crne Gore, Kosova i Srbije te predstavnici pravosuđa (sudova) iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Sjeverne Makedonije.

Raspravljalo se o primjeni digitalne tehnologije u izbornim procesima, njenim prednostima i nedostacima, razmijenjena su iskustva zemalja sudionica te je predstavljena praksa onih zemalja koje koriste digitalnu tehnologiju u izbornim procesima.

Predstavnici sudova iznijeli su svoja iskustva što se tiče izbornih sporova. 

Po završetku okruglog stola na temu pristupa žena pravdi te općenito pitanja ravnopravnosti spolova i uključivanju žena u društveni i politički život, položaj i funkcije u izbornim tijelima te žena kao kandidata na izborima, izneseni su planovi za održavanje sljedećeg IV. godišnjeg sastanka Europske i euroazijske mreže za izborno pravo u 2023.