Preskočite na glavni sadržaj
  • Početna
  • Sudjelovanje predstavnica Državnog izbornog povjerenstva na parlamentarnom dijalogu izbornih tijela „Challenges and needs for holding out-of-country voting for Ukraine´s post-war elections“ 30. i 31. svibnja 2023. u Briselu

Sudjelovanje predstavnica Državnog izbornog povjerenstva na parlamentarnom dijalogu izbornih tijela „Challenges and needs for holding out-of-country voting for Ukraine´s post-war elections“ 30. i 31. svibnja 2023. u Briselu

Predstavnice Državnog izbornog povjerenstva Ivana Belec, članica i Ivana Ljulj Cvitanić, članica prisustvovale su parlamentarnom dijalogu izbornih tijela „Challenges and needs for holding out-of-country voting for Ukraine´s post-war elections“ 30. i 31. svibnja 2023. u Briselu u organizaciji Europskog parlamenta i International Institute for Democracy and Electoral Assistance (International IDEA).

Radi se o daljnjim aktivnostima u pružanju pomoći Ukrajini na temu prvih poslijeratnih izbora, s naglaskom na održavanju izbora za birače koji se nalaze izvan Ukrajine.

Tijekom prvoga dana, razmatran je pravni okvir te praksa u pripremi i provedbi izbora izvan zemlje. Iskustva su iznijeli predstavnici Rumunjske, Moldavije te Bosne i Hercegovine. Zatim je naglasak stavljen na fizičko glasovanje izvan zemlje, a  svoja su iskustva iznijeli predstavnici Švedske, Austrije, Poljske, Švicarske, SAD-a i Britanije. Dalje je rasprava konkretizirana na izazove i potrebe Ukrajine. Na kraju prvoga dana uključili su se i predstavnici civilnog društva. Tijekom drugoga dana naglasak je stavljen na najvažnije tematske cjeline: registriranje birača, biračka mjesta (uključivo mobilna), sigurnost, izborne postupke i vremenske rokove za glasovanje. Sudionici su o svemu raspravljali te su usuglašeni i određeni zaključci. Detaljnije je dostupno na stranicama Europskog parlamenta .