Preskočite na glavni sadržaj
  • Početna
  • Sudjelovanje predstavnika Državnog izbornog povjerenstva na trilateralnoj razmjeni iskustva između Središnjeg izbornog povjerenstva Ukrajine, Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine i Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske. 28. i 29. lipnja 2023., Sarajevo Bosna i Hercegovina

Sudjelovanje predstavnika Državnog izbornog povjerenstva na trilateralnoj razmjeni iskustva između Središnjeg izbornog povjerenstva Ukrajine, Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine i Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske. 28. i 29. lipnja 2023., Sarajevo Bosna i Hercegovina

Predstavnici Državnog izbornog povjerenstva potpredsjednik mr.sc. Josip Salapić, članovi Ivana Belec i Slaven Hojski i tajnica Albina Rosandić, s predstavnicom Ministarstva pravosuđa i uprave, voditeljicom Službe za registar birača Gordanom Vidaković, sudjelovali su na trilateralnoj razmjeni iskustva između Središnjeg izbornog povjerenstva Ukrajine, Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine i Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske. 
Razmjena iskustva održana je u okviru projekta Vijeća Europe „Podrška demokratskim post-ratnim izborima u Ukrajini“ 28. i 29. lipnja 2023. u Sarajevu, Bosna i Hercegovina.
Hrvatskoj delegaciji pridružio se on-line putem sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske i bivši predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Đuro Sessa.
Hrvatska delegacija održala je tijekom 28. lipnja 2023. niz predavanja na sljedeće teme:  Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske – izborna administracija danas: izazovi i postignuća; Republika Hrvatska – uravnotežena spolna zastupljenost u političkom sudjelovanju i zastupanju; Odlučivanje u izbornim sporovima; Iskustva Republike Hrvatske u organizaciji i provedbi izbora u vrijeme krize i prirodnih katastrofa; Registar birača; Prezentacija pilot projekta e-izvadci iz popisa birača; Ostvarivanje biračkog prava u inozemstvu i Financiranje političkih aktivnosti: redovno financiranje, financiranje izborne promidžbe i financiranje referendumskih aktivnosti.
Tijekom 29. lipnja 2023. zastupnica u Parlamentu Ukrajine i predstavnica Parlamentarnog Odbora za državnu izgradnju, lokalnu upravu, regionalni i upravni razvoj i predstavnici Središnjeg izbornog povjerenstva Ukrajine prezentirali su trenutne i buduće izazove i mogućnosti u organizaciji i provedbi post-ratnih izbora u Ukrajini kroz osnovne probleme: raseljene osobe unutar države i van države; pojedini gradovi i sela u potpunosti su uništeni; teška socio-ekonomska situacija; oštećena i nedostatna infrastruktura; trećina područja je minirana itd. Predstavnici Središnjeg izbornog povjerenstva Ukrajine prezentirali su i način na koji provode komunikacijsku strategiju i edukacije svih dionika uključenih u izborni proces: birača, članova izbornih tijela, javnosti itd.
Na temelju svojih dosadašnjih iskustava u provedbi izbora u post-ratnom razdoblju, predstavnici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine i Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske, predvođeni predstavnicima Vijeća Europe, zajedno s kolegama iz Središnjeg izbornog povjerenstva Ukrajine, raspravljali su o preduvjetima za provedbu post-ratnih izbora u Ukrajini, izbornoj administraciji i izbornim procesima, sigurnosti informacijskih sustava, glasovanju izvan zemlje, mogućnosti osiguranja alternativnih načina glasovanja itd.
Tijekom oba dana razmjene iskustva, predstavnici Središnjeg izbornog povjerenstva Ukrajine pokazali su izuzetan interes u izlaganja hrvatske delegacije te su postavljali niz pitanja kako bi se razmotrila eventualna sporna pitanja i pokušale dati smjernice za daljnje postupanje u osiguranju preduvjeta za provedbu prvih post-ratnih izbora u Ukrajini.
Razmjena iskustva je od strane svih sudionika ocijenjena izuzetno korisnom i ostale su otvorene mogućnosti za daljnju suradnju u budućnosti.Izvor: Vijeće EuropeIzvor: Vijeće EuropeIzvor: Vijeće Europe