Preskočite na glavni sadržaj
  • Početna
  • Sudjelovanje predstavnika Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske na 19-toj Europskoj konferenciji izbornih tijela u organizaciji Venecijanske komisije 14. i 15. studenoga 2022. u Strasbourgu, Francuska

Sudjelovanje predstavnika Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske na 19-toj Europskoj konferenciji izbornih tijela u organizaciji Venecijanske komisije 14. i 15. studenoga 2022. u Strasbourgu, Francuska

Potpredsjednik Povjerenstva Damir Kontrec, članica Povjerenstva Ivana Belec, član Povjerenstva Slaven Hojski i tajnica Povjerenstva Albina Rosandić, sudjelovali su 14. i 15. studenoga 2022. na 19-toj Europskoj konferenciji izbornih tijela, koju je organizirala Venecijanska komisija u Strasbourgu, Francuska.

Tema konferencije bila je “Umjetna inteligencija i izborni integritet”.

Konferenciji je prisustvovalo 100-tinjak sudionika, a kako je održana u hibridnom obliku, dio sudionika je konferenciji prisustvovao on-line.

Sudionici konferencije bili su predstavnici nacionalnih izbornih tijela, akademske zajednice, praktičari, stručnjaci i predstavnici civilnog društva.  

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici institucija Vijeća Europe, primjerice Parlamentarne skupštine i Kongresa lokalnih i regionalnih tijela, kao i predstavnici međunarodnih institucija, primjerice OSCE/ODIHR-a i Europskog parlamenta. 

Glavna tema konferencije razmatrana je kroz četiri pod-teme: Umjetna inteligencija i pravednost u izbornim procesima; Utjecaj umjetne inteligencije na odaziv birača i birački izbor u korelaciji sa zaštitom osobnih podataka; Umjetna inteligencija i nadzor i transparentnost izbornih procesa i Umjetna inteligencija i njen štetan utjecaj.

Zaključci konferencije dostupni su na poveznici www.coe.int/en/web/electoral-management-bodies-conference/emb-2022