Preskočite na glavni sadržaj
  • Početna
  • Sudjelovanje delegacije Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske u promatranju parlamentarnih izbora u Latviji 1. listopada 2022.

Sudjelovanje delegacije Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske u promatranju parlamentarnih izbora u Latviji 1. listopada 2022.

Na poziv predsjednice Središnjeg izbornog povjerenstva Republike Latvije Kristīne Bērziņe, delegacija Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske u sastavu Vesne Fabijančić-Križanić, potpredsjednice; Ane Lovrin, potpredsjednice; Ivane Belec, članice i Lade Jellačić, zamjenice tajnice Povjerenstva, promatrala je dana 1. listopada 2022. latvijske parlamentarne izbore.

Delegacija je imala prigodu pratiti otvaranje i zatvaranje biračkih mjesta, sam postupak glasovanja kao i postupak prebrojavanja glasovanja nakon zatvaranja biračkih mjesta i utvrđivanje rezultata izbora. Na ovim parlamentarnim izborima po prvi put je bio u upotrebi  elektronički  online registar birača  te su se  birači prilikom dolaska na biračko mjesto evidentirali u registru  skeniranjem QR kôda na osobnoj iskaznici ili putovnici  ili unosom  osobnih podataka u sustav.

Dan ranije, 30. rujna 2022. delegacija je sudjelovala i na prigodnom seminaru o izborima, na kojem su pojašnjeni pojedini aspekti samog izbornog procesa, te o  političkoj situaciji u Latviji u svjetlu njenog geostrateškog položaja i etničke raznolikosti.

U programu međunarodnog promatranja izbora sudjelovalo je gotovo pedeset stranih promatrača  iz europskih i azijskih izbornih tijela te je delegacija imala priliku razmijeniti iskustava s međunarodnim kolegama.