Preskočite na glavni sadržaj
  • Početna
  • Sudjelovanje predstavnika Državnog izbornog povjerenstva na konferenciji E-glasanje i korištenje IT tehnologija u izborima „Pregled stanja i kretanje unaprijed“, 16. lipnja 2023., u Strasbourgu, Francuska

Sudjelovanje predstavnika Državnog izbornog povjerenstva na konferenciji E-glasanje i korištenje IT tehnologija u izborima „Pregled stanja i kretanje unaprijed“, 16. lipnja 2023., u Strasbourgu, Francuska

16. lipnja 2023. član Povjerenstva Draženko Pandek i tajnica Povjerenstva Albina Rosandić, sudjelovali su na konferenciji E-glasanje i korištenje IT tehnologija u izborima  „Pregled stanja i kretanje unaprijed“ (E-voting and use of ICT in elections „Taking stock and moving forward“), koja je u organizaciji Vijeća Europe održana 16. lipnja 2023. u Strasbourgu, Francuska (dalje: konferencija).

Na konferenciji su sudjelovali članovi izbornih tijela država članica Vijeća Europe.

Ciljevi konferencije bili su: pregled trenutne implementacije Preporuke CM/Rec(2017)5 o e-glasanju i Vodiča o korištenju IT tehnologija u izbornom procesu u članicama Vijeća Europe uključujući raspravu o najboljim praksama i izazovima; identificiranje područja koja će se moći dalje razvijati primjenom novih IT tehnologija, kao što je, primjerice, umjetna inteligencija te preporuke za daljnji napredak.

Ciljevi konferencije razmatrani su kroz sljedeće teme: Pregled implementacije Preporuke CM/Rec(2017)5 o e-glasanju; Prezentacija tri studije slučaja – prikaz iskustva i trenutnog rada izbornih tijela tri članice Vijeća Europe vezano uz e-glasanje i online glasanje; Izazovi u primjeni rješenja za e-glasanje i Digitalne tehnologije u izborima.

Više informacija o konferenciji, kao i video-snimka konferencije dostupna je na poveznici: E-voting and Use of ICT in Elections: “Taking stock and moving forward” - Good Governance (coe.int)