Preskočite na glavni sadržaj
  • Početna
  • Sudjelovanje predstavnika Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske na 27. Godišnjoj konferenciji i Općoj skupštini, Vilnius, Litva - od 5. do 7. rujna 2018.

Sudjelovanje predstavnika Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske na 27. Godišnjoj konferenciji i Općoj skupštini, Vilnius, Litva - od 5. do 7. rujna 2018.

U vremenu od 5. do 7. rujna 2018., predstavnici Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske u sastavu Vesna Fabijančić-Križanić, potpredsjednica, Damir Kontrec, potpredsjednik, Janja Horvat Drobnjak, članica i Albina Rosandić, tajnica, sudjelovali su na 27. Godišnjoj konferenciji i Općoj skupštini Udruženja europskih izbornih dužnosnika (Association of European Election Officials – ACEEEO, dalje: Udruženje), u Vilniusu, Litva. 27. Godišnja konferencija i Opća skupština organizirana su u suradnji Udruženja i Središnjeg izbornog povjerenstva Litve.

5. rujna 2018. održan je sastanak Izvršnog odbora Udruženja i 27. Opća skupština Udruženja na kojoj je prihvaćeno godišnje izvješće za 2017. i Strateški plan Udruženja, te su usvojene dopune Povelje Udruženja. Na 27. Godišnjoj skupštini počasnim članovima Udruženja imenovani su Csaba Tiberiu Kovacs i William Sweeney. Za zemlju domaćina sljedeće Godišnje konferencije i Opće skupštine izabrana je Republika Slovenija.

6. i 7. rujna 2018. održana je 27. Godišnja konferencija Udruženja pod nazivom „Garancija privatnosti birača, sigurnosti i integriteta“.

Konferencija se bavila sljedećim pitanjima:
  • Zašto su važni privatnost birača, sigurnost i integritet?
  • Vidljive i nevidljive prijetnje izborima
  • Privatnost birača
  • Najbolja izborna praksa s naglaskom na pitanje kako ostvariti povjerenje u provedbu izbora.
Kroz dva dana konferencije prezentacije su iznosili predstavnici izbornih tijela, Udruženja, međunarodnih organizacija i drugi izborni stručnjaci.

Tijekom drugog dana konferencije, Janja Horvat Drobnjak, članica Povjerenstva, prezentirala je iskustva Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske u provedbi izbora s naglaskom na pitanje ostvarenja povjerenja ključnih dionika u provedbu izbora.

Tijekom boravka u Vilniusu, delegacija Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske susrela se i s privremenim otpravnikom poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Litvi, gosp. Krešimirom Kedemencom, na sastanku koji je u Veleposlanstvu Republike Hrvatske održan 5. rujna 2018., a gosp. Kedemenec prisustvovao je i otvaranju 27. Godišnje konferencije 6. rujna 2018.

Sudionici 27. Godišnje konferencije i Opće skupštine Udruženja
 


27. Godišnja konferencija – potpredsjednik Damir Kontrec i članica Janja Horvat DrobnjakDelegacija Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske sa gosp. Krešimirom Kedemencom, privremenim otpravnikom poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Litvi