Preskočite na glavni sadržaj
  • Početna
  • Sudjelovanje delegacije Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske u promatranju prijevremenih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 11. lipnja 2023.

Sudjelovanje delegacije Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske u promatranju prijevremenih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 11. lipnja 2023.

Na poziv Državne izborne komisije Crne Gore, delegacija Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske u sastavu Vesna Fabijančić-Križanić, potpredsjednica, Ivana Belec, članica i Ivana Ljulj Cvitanić, članica, promatrala je prijevremene parlamentarne izbore u Crnoj Gori na izborni dan 11. lipnja 2023.

Na sastanku održanom u sjedištu Državne izborne komisije Crne Gore razgovaralo se o izborima i izbornim procesima u Crnoj Gori. Poseban osvrt stavljen je na parlamentarne izbore i kontekst održavanja prijevremenih izbora. Ispred Državne izborne komisije Crne Gore, bitno su istaknuli predsjednik dr. Nikola Mugoša i član Damir Suljević. Prikaz sličnosti i razlika izbora i izbornih procesa u Republici Hrvatskoj i Republici Sloveniji iznijeli su Vesna Fabijančić-Križanić, potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske i Mitja Šuligoj, član Državne izborne komisije Republike Slovenije.

U nastavku izbornog dana delegacije su pratile rad pojedinih biračkih odbora u Podgorici.

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) je po zatvaranju birališta izvještavao o rezultatima na osnovu obrađenosti određenog postotka uzorka, te je preko 95% uzorka bilo obrađeno u 23:00 sata.

Biračka mjesta otvaraju se u 7:00, a zatvaraju u 20:00 sati. Prema privremenim rezultatima koje je Državna izborna komisija Crne Gore utvrdila 12.06.2023., na biračkim je mjestima glasovalo 295.762 birača, a izvan biračkog mjesta odnosno putem pisma je glasovalo 9.363 birača. Birači mogu glasovati izvan biračkog mjesta putem pisma ako zbog starosti, invaliditeta, bolničkog ili kućnog liječenja ne mogu glasovati na biračkom mjestu. Ukupan broj birača upisanih u popis birača je 542.468.

Na izborima je sudjelovalo 15 lista sa ukupno 1113 kandidata/kandidatkinja koji su se natjecali za 81 zastupničko mjesto.

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) je objavio priopćenje u kojem ističe da je izborni dan protekao mirno i bez većih nepravilnosti, uz najnižu zabilježenu izlaznost u Crnoj Gori.