Preskočite na glavni sadržaj
  • Početna
  • Sudjelovanje Državnog izbornog povjerenstva u projektu Vijeća Europe „Organizacija i provedba izbora u post-ratnom razdoblju u Ukrajini - preduvjeti i izazovi“

Sudjelovanje Državnog izbornog povjerenstva u projektu Vijeća Europe „Organizacija i provedba izbora u post-ratnom razdoblju u Ukrajini - preduvjeti i izazovi“

Državno izborno povjerenstvo se, na poziv Vijeća Europe, uključilo u projekt „Organizacija i provedba izbora u post-ratnom razdoblju u Ukrajini - preduvjeti i izazovi“, kako bi Središnjem izbornom povjerenstvu Ukrajine prezentiralo način na koji su u Republici Hrvatskoj pripremani i provedeni prvi izbori u post-ratnom razdoblju tijekom 90-tih godina.

U projektu, osim Državnog izbornog povjerenstva, s hrvatske strane aktivno sudjeluje i Ministarstvo pravosuđa i uprave, a podršku je pružilo i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, kao i izvanredna i opunomoćena veleposlanica Republike Hrvatske u Ukrajini gđa Anica Djamić.

S ukrajinske strane, osim Središnjeg izbornog povjerenstva Ukrajine, na on–line sastancima sudjeluju i predsjednica i članovi parlamentarnog Odbora za izgradnju države, lokalnu upravu, regionalni i urbani razvoj kao i drugi zastupnici Vrhovne Rade.

U pripremi za ove on-line sastanke, hrvatska strana svoja je izlaganja bazirala na provedbi lokalnih izbora u hrvatskom Podunavlju 1997., kao prvih izbora koji su provedeni na tada okupiranom području Republike Hrvatske.
Ključnu pomoć u pripremi i provedbi ovih sastanaka sadašnjem sazivu Državnog izbornog povjerenstva dali su nekadašnji njegovi predsjednici gosp. Branko Hrvatin i gosp. Đuro Sessa, a veliki prilog razumijevanju povijesnog konteksta dala je gđa. Vesna Škare Ožbolt, tadašnja savjetnica predsjednika Republike Hrvatske za mirnu reintegraciju okupiranih područja.

Osim prikaza zakonskih rješenja vezano uz provedbu lokalnih izbora u hrvatskom Podunavlju 1997. te izazova u samoj provedbi navedenih izbora, ukrajinskim kolegama prezentirano je i hrvatsko iskustvo u provedbi izbora u vrijeme drugih vrsta kriza, kao što su poplave (provedba izbora članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske 2014. u Vukovarsko-srijemskoj županiji) i potresi (provedba lokalnih izbora 2021. u Sisačko-moslavačkoj županiji).
Prema prijedlogu Vijeća Europe, suradnja ukrajinskog i hrvatskog izbornog povjerenstva će se nastaviti, a u projekt je uključeno i Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine.

Na budućem tripartitnom sastanku koji bi se trebao održati u Sarajevu, dodatno će se razmotriti sve teme vezane uz provedbu izbora u poslijeratnom razdoblju kao i pojedina rješenja iz važećeg izbornog zakonodavstva, a u čemu će od velike koristi ukrajinskim kolegama biti iskustva koja imaju Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina.