Preskočite na glavni sadržaj

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA IZBORA – 3. VELJAČE 2022.

Članice Udruženja europskih izbornih dužnosnika (Association of European Election Officials – ACEEEO; dalje: ACEEEO) svake godine, prvog četvrtka u veljači, obilježavaju Svjetski dan izbora (Global Elections Day).
Od 14. do 17. rujna 2005., izborni stručnjaci širom svijeta sudjelovali su na Konferenciji svjetskih izbornih dužnosnika u Mađarskoj. Konferencija je zaključena važnom porukom o nužnosti jačanja demokratskih izbornih procesa širom svijeta. Zbog važnosti poruke, sudionici Konferencije inicirali su obilježavanje Svjetskog dana izbora.
Glavni ciljevi Svjetskog dana izbora su: jačanje demokratskih izbornih procesa; informiranje javnosti o novim dostignućima i izazovima u provedbi izbora; skretanje pažnje parlamentima, vladama, političarima i svjetskim čelnicima na važnost njihove vodeće uloge u promicanju kulture demokracije i visoke razine sudjelovanja birača u izborima; poticanje birača koji po prvi puta ostvaruju svoje biračko pravo i mladih birača da se sudjelovanjem u izborima posvete demokratskim vrijednostima.
Ove godine, Svjetski dan izbora obilježava se 3. veljače.
ACEEEO će Svjetski dan izbora obilježiti održavanjem on-line Konferencije na kojoj će predstavnici izbornih tijela članica ACEEEO-a poslati snažnu poruku izbornoj zajednici, naglašavajući vrijednosti u provedbi izbora, prezentirajući najbolje prakse izbornih sustava pojedinih država, ističući izazove u provedbi izbora s kojima se pojedina izborna tijela susreću i s kojima će se susretati u budućnosti te na bilo koji drugi način ističući ciljeve Svjetskog dana izbora.
On-line Konferenciji posvećenoj Svjetskom danu izbora u ime Državnog izbornog povjerenstva sudjelovat će potpredsjednik Državnog izbornog povjerenstva Damir Kontrec i članica Ivana Belec.
Na mrežnim stranicama ACEEEO-a dostupne su detaljne informacije o Svjetskom danu izbora, na poveznici: https://aceeeo.org/en/projects/global-elections-day te o on-line Konferenciji, na poveznici: https://aceeeo.org/en/newsletter/global-elections-day-summit-2022-news .