Preskočite na glavni sadržaj

Obavijest o nastavku održavanja edukacija učenika srednjih škola "I moj glas je bitan" u 2021.

S početkom 2021., Državno izborno povjerenstvo nastavlja s održavanjem edukacija mladih birača u sklopu projekta „I moj glas je bitan“. Važnost edukacije mladih birača Državno izborno povjerenstvo prepoznalo je tako što je i u Strateški plan Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske za razdoblje 2020.-2022., kao jedan od načina ostvarenja posebnog cilja Educirani članovi izbornih tijela i birači propisalo Edukaciju mladih birača u svezi načina ostvarenja aktivnog i pasivnog biračkog prava. Projekt „I moj glas je bitan“ održava se uz suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja.

U 2020. održana je svega jedna edukacija mladih birača, i to na Svjetski dan izbora 6. veljače 2020., u XVI. Gimnaziji u Zagrebu. Zbog epidemije virusa SARS-CoV-2 (COVID-19), nastavak edukacija na način na koji su edukacije održane od 2018. pa nadalje, nije bio moguć.

Sa početkom školske godine 2020./2021., Državno izborno povjerenstvo je započelo na pripremi materijala za webinar kojim će izborne teme približiti mladim biračima, na epidemiološki siguran način. U izradi webinara Državno izborno povjerenstvo je imalo stručnu i tehničku pomoć CARNet-a.

Webinar je namijenjen primarno učenicima četvrtih razreda srednjih škola koji 2020./2021. postaju punoljetni te će kao takvi prvi puta imati mogućnost sudjelovati na izborima koji će se održati u 2021. – lokalnim izborima.

Cilj webinara je upoznati mlade birače sa izborima koji se provode u Republici Hrvatskoj, načinom na koji se ostvaruje aktivno i pasivno biračko pravo na lokalnim izborima te specifičnostima navedenih izbora.

Pored webinara,  Državno izborno povjerenstvo je mladim biračima učinilo dostupnim i kviz  pomoću kojeg mladi birači mogu provjeriti svoje znanje stečeno webinarom te anketu, rezultati koje će Državnom izbornom povjerenstvu pomoći u razvoju ovakvog ili sličnog webinara u budućnosti.