Svjetski dan izbora - 6. veljače 2020.

SVJETSKI DAN IZBORA – 6. veljače 2020.
 
Članice Udruženja europskih izbornih dužnosnika (Association of European Election Officials – ACEEEO; dalje: ACEEEO) svake godine, prvog četvrtka u veljači, obilježavaju Svjetski dan izbora (Global Elections Day).

Od 14. do 17. rujna 2005., izborni stručnjaci širom svijeta sudjelovali su na Konferenciji svjetskih izbornih dužnosnika u Mađarskoj. Konferencija je rezultirala važnom porukom o nužnosti jačanja demokratskih procesa širom svijeta. Zbog važnosti poruke, sudionici Konferencije su inicirali obilježavanje Svjetskog izbornog dana.

Glavni ciljevi Svjetskog dana izbora su: potvrda važnosti demokratskih procesa; informiranje javnosti o novim dostignućima i izazovima u provedbi izbora; skretanje pažnje parlamentima, vladama, političarima i svjetskim čelnicima na važnost njihove vodeće uloge u promicanju kulture demokracije i visoke razine sudjelovanja birača u izborima; poticanje birača koji po prvi puta ostvaruju svoje biračko pravo i mladih birača da se sudjelovanjem u izborima posvete demokratskim vrijednostima.

Svjetski dan izbora obilježava se 6. veljače 2020.

Ove godine Državno izborno povjerenstvo Svjetski dan izbora obilježit će nastavkom edukacije mladih birača u sklopu projekta "I moj glas je bitan", sa kojim projektom je Državno izborno povjerenstvo započelo 2018.
 
Važnost edukacije mladih birača, a posebno mladih birača koji će na izborima 2020. po prvi puta steći uvjete za ostvarenje aktivnog i pasivnog biračkog prava, Državno izborno povjerenstvo je prepoznalo tako što je u Strateški plan Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske za razdoblje 2020.-2022., kao jednu od mjera za ostvarenje cilja 1.1. Educirani članovi izbornih tijela i birači uvrstilo mjeru Edukacija mladih birača u svezi načina ostvarenja aktivnog i pasivnog biračkog prava.
 
Cilj edukacije mladih birača koje će se provoditi tijekom 2020. upoznavanje je učenika trećih i četvrtih razreda srednjih škola sa izborima za zastupnike u Hrvatski sabor na kojima će oni ove godine po prvi puta moći birati i biti birani.
 
Svjetski dan izbora i nastavak projekta "I moj glas je bitan" i u 2020., Državno izborno povjerenstvo obilježit će održavanjem edukacije mladih birača - učenika četvrtih razreda XVI. gimnazije u Zagrebu.