Preskočite na glavni sadržaj

Edukacija učenika srednjih škola „I moj glas je bitan!"

Edukacija učenika srednjih škola „I moj glas je bitan!"
 

Državno izborno povjerenstvo je, uz suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja, tijekom 2018., 2019. i 2020. u srednjim školama provodilo projekt edukacije mladih birača pod nazivom "I moj glas je bitan!", a sa edukacijama se nastavilo i u 2021.
 
Kako zbog epidemije virusa SARS-CoV-2 (COVID-19) predstavnici Državnog izbornog povjerenstva više nisu bili u mogućnosti izravno se obratiti učenicima na nastavnom satu, Državno izborno povjerenstvo je u suradnji sa CARNet-om razvilo webinar kojem je cilj bio upoznati mlade birače sa izborima koji se provode u Republici Hrvatskoj te načinom na koji se ostvaruje aktivno i pasivno biračko pravo, i to s posebnim naglaskom na lokalne izbore, koji se održavaju treće nedjelje u svibnju, svake četvrte godine.
 
Webinar je objavljen na mrežnim stranicama Državnog izbornog povjerenstva u prosincu 2020., zajedno s popratnim kvizom pomoću kojeg su učenici mogli provjeriti svoje znanje i vezanom anketom.
 
Sve srednje škole u Republici Hrvatskoj bile su obavještene o objavljenim materijalima kako bi ih mogle koristiti u nastavi te kako bi sa sadržajem edukacije bilo upoznato što više budućih mladih birača. Nadalje, obavještene su o mogućnosti održavanja on-line predavanja. 
 
U suradnji sa nekoliko srednjih škola iz Bjelovara, Zagreba i Splita, predstavnici Državnog izbornog povjerenstva održali su tijekom ožujka i travnja 2021. niz on-line predavanja, na kojima su se putem ZOOM aplikacije uživo obratili učenicima završnih razreda tih škola te ih, kao buduće mlade birače, upoznali sa osnovama njihova biračkog prava i nadolazećim lokalnim izborima. Učenici su imali priliku dobiti odgovore na njihova vrlo zanimljiva pitanja.
 
Edukacija mladih birača o lokalnim izborima 2021. trajala je do kraja travnja, s obzirom da su se lokalni izbori održali 16. svibnja 2021.
Rezultati ankete, koju je ispunilo ukupno 756 učenika, pokazali su da su učenici bili zadovoljni sadržajem edukacije – njih čak 89% izjavilo je da ih je edukacija upoznala sa osnovama izbornog sustava, dok je njih 84% izjavilo da ih je edukacija kao buduće birače upoznala o važnosti sudjelovanja na izborima. Naročito je zanimljivo što je 71% ispitanika izjavilo da namjerava glasovati na lokalnim izborima 2021.
 
Državno izborno povjerenstvo nada se da je većina učenika, koji su upoznati sa sadržajem edukacije putem webinara ili on-line predavanja, uspješno po prvi put iskoristila svoje biračko pravo na nedavno održanim lokalnim izborima. S obzirom na iznimnu važnost sudjelovanja mladih u izborima, ali i društvenom životu općenito, Državno izborno povjerenstvo će u daljnjem radu nastaviti s edukacijom mladih birača.