Preskočite na glavni sadržaj

Edukacija učenika srednjih škola „I moj glas je bitan!"

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske (dalje: Državno izborno povjerenstvo), uz suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja, i ove školske godine 2023./2024. nastavlja s provedbom projekta edukacije mladih birača pod nazivom "I moj glas je bitan!", koji je započet još 2018.
 
Cilj je upoznati buduće mlade birače – učenike završnih razreda srednjih škola - sa izborima koji se provode u Republici Hrvatskoj te načinom na koji se ostvaruje aktivno i pasivno biračko pravo, i to s posebnim naglaskom na izbore koji bi se trebali održati tijekom 2024. – izbore članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske, izbore zastupnika u Hrvatski sabor i izbore za predsjednika Republike Hrvatske, na koji način su provedene edukacije i tijekom školske godine 2022./2023.
 
Sve srednje škole u Republici Hrvatskoj obavijestit će se o provedbi projekta odnosno o mogućnosti sudjelovanja na edukacijama.
 
Predstavnici Državnog izbornog povjerenstva, prema prethodnom dogovoru sa školama, posjećuju učenike završnih razreda srednjih škola na nastavi ili održavaju online edukaciju učenika, u pravilu u trajanju od jednog školskog sata.
 
Nadalje, kako bi se edukacija približila što većem broju mladih birača, u nastavku je objavljen vezani webinar, kojega škole mogu koristiti u svrhu obrade vezanih nastavnih sadržaja, a svaki zainteresirani mladi birač u svrhu informiranja o izborima i svom biračkom pravu. 
 
Državno izborno povjerenstvo želi ovom edukcijom osvijestiti mlade birače o važnosti njihova sudjelovanja na izborima te ih potaknuti da aktivno sudjeluju na nadolazećim izborima.
 
 

Edukacija mladih birača - webinar

  KVIZ

Provjerite svoje znanje o izborima i biračkom pravu u KVIZU!
 

Anketa

I Vaše mišljenje nam je važno! Molimo Vas ispunite kratku anonimnu anketu i recite nam što kao mladi birači mislite o ovoj edukaciji.
Hvala na suradnji i vidimo se na izborima :)

 


DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO
REPUBLIKE HRVATSKE