Preskočite na glavni sadržaj

O Europskom parlamentu

Europski parlament jedino je neposredno birano tijelo Europske unije, koji trenutno ima 705 članova izabranih u 27 država članica Europske unije. 

Članovi u Europski parlament biraju se na neposrednim općim izborima, na vrijeme od pet godina. 

Mjesta u Europskom parlamentu određuju se prema broju stanovnika svake države članice Europske unije. 

Članovi u Europskom parlamentu organizirani su prema svojoj političkoj pripadnosti, a ne prema nacionalnosti, odnosno državi iz koje dolaze, te djeluju unutar klubova zastupnika. U Europskom parlamentu, trenutno djeluje sedam klubova zastupnika i to: Klub zastupnika Europske pučke stranke (kršćanski demokrati), Klub zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu, Klub zastupnika Renew Europe, Klub zastupnika Zeleni/Europski slobodni savez, Klub zastupnika Identitet i demokracija, Klub zastupnika Europski konzervativci i reformisti i Klub zastupnika Ljevica - GUE/NGL.

Od 12 članova iz Republike Hrvatske koji su izabrani na izborima za Europski parlament 26. svibnja 2019., njih 10 djeluje unutar četiri kluba zastupnika i to kako slijedi:
  • četiri člana djeluju unutar Kluba zastupnika Europske pučke stranke (kršćanski demokrati),
  • četiri člana djeluju unutar Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu
  • jedan član djeluje unutar Kluba Renew Europe
  • jedan član djeluje unutar Kluba zastupnika Europski konzervativci i reformisti,
  • dok dva člana djeluju kao nezavisni zastupnici.
Više informacija o Europskom parlamentu (npr. o načinu rada, djelokrugu Europskog parlamenta, o postupku izbora kao i o izabranim članovima u Europskom parlamentu) možete pronaći na mrežnoj stranici Europskog parlamenta te mrežnoj stranici koju je Europski parlament posvetio posebno Europskim izborima 2024.