Preskočite na glavni sadržaj

O Europskom parlamentu

Europski parlament jedino je neposredno birano tijelo Europske unije, koji trenutno ima 751 člana izabranih u 28 država članica Europske unije.
 
Članovi u Europski parlament biraju se na neposrednim općim izborima, na vrijeme od pet godina.
 
Mjesta u Europskom parlamentu određuju se prema broju stanovnika svake države članice Europske unije.
 
Članovi u Europskom parlamentu organizirani su prema svojoj političkoj pripadnosti, a ne prema nacionalnosti, odnosno državi iz koje dolaze, te djeluju unutar klubova zastupnika.

U Europskom parlamentu, trenutno djeluje osam klubova zastupnika i to: Klub zastupnika Europske pučke stranke (kršćanski demokrati), Klub zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu, Klub zastupnika Europskih konzervativaca i reformista, Klub zastupnika Saveza liberala i demokrata za Europu, Konfederalni klub zastupnika Ujedinjene europske ljevice-Nordijske zelene ljevice, Klub zastupnika Zelenih/Europskog slobodnog saveza, Klub zastupnika Europe slobode i demokracije i Europa nacija i sloboda.  

11 članova iz Republike Hrvatske koji su izabrani na izborima za Europski parlament održanim 25. svibnja 2014. djeluju unutar pet klubova zastupnika i to kako slijedi:
  •   pet članova djeluje unutar Kluba zastupnika Europske pučke stranke (kršćanski demokrati),
  •   dva člana djeluju unutar Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu
  •   jedan član djeluje unutar Kluba Europskih konzervativaca i reformista
  •   dva člana djeluju unutar Kluba zastupnika Saveza liberala i demokrata za Europu
  •   jedan član djeluje unutar Kluba zastupnika Zelenih/Europskog slobodnog saveza.
 
Više informacija o Europskom parlamentu (npr. o načinu rada, djelokrugu Europskog parlamenta, o postupku izbora kao i o izabranim članovima u Europskom parlamentu) možete pronaći na mrežnoj stranici Europskog parlamenta.