Preskočite na glavni sadržaj

Izbori za predsjednika Republike Hrvatske

Državno izborno povjerenstvo je, s obzirom na dosadašnje iskustvo u provedbi izbora za predsjednika Republike Hrvatske pripremilo pregled najčešćih pitanja birača i kandidata koja su se javljala u provedbi navedenih izbora.

Pitanja su podijeljena u dva poglavlja: Zakonom o izboru predsjednika Republike Hrvatske nisu propisane posebne odredbe o promatranju izbora, već je samo propisano da će Državno izborno povjerenstvo svojim obvezatnim uputama utvrditi prava i dužnosti promatrača kao i način promatranja rada tijela za provođenje izbora.

U skladu s navedenim, Državno izborno povjerenstvo pri provedbi izbora za predsjednika Republike Hrvatske donosi posebnu obvezatnu uputu vezanu uz promatranje izbora, u kojoj se u skladu s dosadašnjom izbornom praksom propisuje tko sve može predložiti promatrače,  na koji način i u kojem roku, kako se utvrđuje status promatrača te koje su prava i obveze promatrača. Stoga pregled najčešćih pitanja i odgovora ne obuhvaća poglavlje koje se odnosi na promatrače.
 
Izbori za predsjednika Republike Hrvatske, propisani Zakonom o izboru predsjednika Republike Hrvatske („Narodne novine“, broj 22/92, 42/92, 71/97, 69/04, 99/04, 44/06, 24/11 i 128/14).